Societatile pe actiuni de tip deschis si societatile pe actiuni de tip inchis

Desi reprezinta actul normativ care reglementeaza infiintarea si functionarea societatilor, Legea 31/1990 nu ne ofera o definitie clara a societatilor pe actiuni de tip inchis sau deschis. Definirea tipurilor de societati inchise sau deschise rezulta prin cercetarea in ansamblu a legislatiei care guverneaza cele doua tipuri de societati.

Societatile inchise sunt acele societati pe actiuni in cadrul carora actionarii au limitata posibilitatea trasferului actiunilor lor catre alti actionari sau, in cazul in care doresc trasferul catre terte parti, in prealabil determinate, acest transfer trebuie sa fie aprobat de ceilalti actionari.

Societatile deschise sunt acele societati pe actiuni constituite prin subscriptie publica sau care ulterior infiintarii lor ca societati pe actiuni de tip inchis, devin societati deschise prin majorarea capitalului social prin subscriptie publica.

Deci, si in situatia in care o societate pe actiuni este infiintata ca societate de tip inchis, ea poate fi transformata ulterior intr-o societate pe actiuni de tip deschis, intrand sub incidenta reglementarilor privind piata de valori mobiliare. Aceasta trecere se poate realiza prin subscriptia publica de actiuni. Subscriptia publica de actiuni reprezinta acceptarea unei oferte publice adresate publicului larg in scopul de a investi in capitalul social al unei societati de capitaluri. Aceasta acceptare consta in asumarea unei obligatii ferme de a investi in valori mobiliare oferite spre subscriere.

Prin formularea unei oferte se urmareste atingerea unui anumit scop, de exemplu formarea sau majorarea capitalului social al unei societati pe actiuni, prin atragerea unor resurse financiare.

Oferta publica initiala de vanzare este prima oferta publica de vanzare de actiuni a unei societati inchise, in urma careia societatea respectiva devine societate deschisa.

Oferta publica primara este facuta de un emitent care propune spre subscriere o noua emisiune de valori mobiliare emise expres cu acest prilej, in scopul plasarii lor pe piata.

Oferta publica secundara este facuta de un proprietar de valori mobiliare care ofera spre vanzare valori mobiliare emise in prealabil.

Altfel spus, regimul juridic general al actiunilor emise de societatile pe actiuni face obiectul legii 31/1990, pe cand emisiunea de actiuni provenind de la o societate deschisa sau care intentioneaza atraga resurse financiare prin organizarea unei oferte publice de vanzare, se supune unui regim juridic special, devenind incidente prevederile speciale din legea 297/2004 actualizata, privind piata de capital.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top