Sfaturi utile in cazul unei investitii in proprietati imobiliare – due diligence

Achizitionarea unui imobil in Romania, in special a terenurilor, pe de-o parte reprezinta o operatiune importanta intr-un proiect de investitii, dar pe de alta parte trebuie sa fie precedata de efectuarea unor verificari legale si tehnice. Verificarile pot fi mai restranse sau extins si vizeaza instoricul proprietatii, documentele care stau la baza detinerii proprietatii, situatia imobilului din momentul achizitiei, atat din perspectiva dreptului de proprietate, cat si din perspectiva respectarii masuratorilor inscrise in acte, potentialul respectivului imobil de a satisface cerintele investitorului etc. Cu alte cuvinte, aceste operatiuni denumite “due diligence” au menirea de a asigura cumparatorul ca achizitia sa este cat se poate de sigura si corespunde scopului urmarit prin tranzactie.

Necesitatea acestor verificari rezida in faptul ca Romania a trecut pana in anul 1989 printr-o lunga perioada de regim comunist in care principalul drept de proprietate era proprietatea publica (colectiva). Acest fapt a determinat imposibilitatea crearii unor evidente corecte si concrete asupra imobilelor si a proprietarilor acestora, a creat confuzii si situatii juridice eronate asupra proprietatilor sau posesiilor (transformate dula Revolutia din 1989 in proprietate privata), a dus la situatii in care din lipsa masuratorilor si a unui sistem modern si unitar al Cartii Funciare s-au generat suprapuneri de terenuri, astfel incat diversi proprietari au revendicat acelasi teren, si alte asemenea situatii. Toate aceste probleme au inceput sa fie reglementate si rezolvate treptat dupa anului 1989, insa problemele de acest tip persista. La acestea se adauga si operatiunile juridice ale proprietarilor de imobile, care prin diverse tranzactii au respectat mai mult sau mai putin normele legale. Acest fapt este important de mentionat intrucat poate determina situatii legale dificile pentru cumparatorul final, ducand pana la pierderea sau stirbirea dreptului de proprietate.

Toate neregulile juridice mentionate se pot finaliza cu amanari ale dezvoltarii investitiilor, litigii sau chiar blocaje majore.

De aceea, opinia noastra ca specialisti, si avand experienta a 25 de ani de activitate in domeniu, este ca investitorii sa apeleze la efectuarea verificarilor, chiar daca acestea presupun un cost de inceput destul de ridicat. Ele au menirea de a asigura ulterior profitul scontat din investitia planificata, precum si diminuarea pana la eliminare a riscului pierderii respectivului proiect.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top