Obligatia de informare a salariatului de catre societate

Ca parte a activitatii firmei noastre de avocatura, consultanta juridica in diverse arii ale dreptului civil este esentiala. In aceasta categorie este inclusa si consultanta juridica in aria dreptului muncii. Echipa noastra de avocati a reprezentat de-a lungul timpului partile aflate in conflicte de munca, dar cel mai important lucru este ca a abordat problematica raportrilor de munca dintr-o perspectiva preventiva.

Din acest motiv avocatii nostri specializati in dreptul muncii considera oportuna sesizarea unor aspecte importante pentru societati si pentru salariatii acestora.

Este important de retinut ca legea romana, respectiv Codul Muncii obliga angajatorul sa informeze salariatul asupra conditiilor esentiale ale angajarii, inainte de incheierea contractului individual de munca sau cel mai tarziu la data semnarii sale. Aceeasi conditie a informarii trebuie respectata si in situatia in care intervine modificarea contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, dovada informarii poate fi facuta si prin semnarea de catre salariat a contractului individual de munca sau a actului aditional modificator, in situatia in care exista un contract de munca in derulare. Problemele care pot aparea in legatura cu neinformarea salariatului sunt legate de situatia in care informarea nu este facuta pe o cale separata, ci ar trebui ratificata prin semnarea contractului individual de munca/actului aditional la CIM. Echipa noastra de avocati, prin bogata experienta dobandita pe parcursul anilor de practica, recomanda angajatorilor, precum si angajatilor, sa ia in consideratie aspectele legate de informare si sa se asigure ca legea este aplicata pentru ca pe viitor sa fie evitate orice conflicte care pot sa apara cu privire la conditiile de munca negociate.

Pentru informare, redam mai jos conditiile prevazute de Codul Muncii cu privire la obligatia de informare prealabila a salariatului in vederea incheierii contractului individual de munca sau a actului aditional la acesta:

a) identitatea părţilor;

b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să îşi desfăşoare activitatea în locuri de muncă diferite, precum şi dacă deplasarea între acestea este asigurată sau decontată de către angajator, după caz; (Nota: modificare intervenita in octombrie 2022 prin Legea 283/2022)

c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;

d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, precum şi fişa postului, cu specificarea atribuţiilor postului;

e) criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;

f) riscurile specifice postului;

g) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;

h) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;

i) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;

j) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;

k) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidenţiate separat, periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul şi metoda de plată; (Nota: modificare intervenita in octombrie 2022 prin Legea 283/2022)

l) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi/sau ore/săptămână, condiţiile de efectuare şi de compensare sau de plată a orelor suplimentare, precum şi, dacă este cazul, modalităţile de organizare a muncii în schimburi; (Nota: modificare intervenita in octombrie 2022 prin Legea 283/2022)

m) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;

n) durata şi condiţiile perioadei de probă, dacă există. (Nota: modificare intervenita in octombrie 2022 prin Legea 283/2022)

o) procedurile privind utilizarea semnăturii electronice, semnăturii electronice avansate şi semnăturii electronice calificate.

p) dreptul şi condiţiile privind formarea profesională oferită de angajator; (Nota: modificare intervenita in octombrie 2022 prin Legea 283/2022)

q) suportarea de către angajator a asigurării medicale private, a contribuţiilor suplimentare la pensia facultativă sau la pensia ocupaţională a salariatului, în condiţiile legii, precum şi acordarea, din iniţiativa angajatorului, a oricăror alte drepturi, atunci când acestea constituie avantaje în bani acordate sau plătite de angajator salariatului ca urmare a activităţii profesionale a acestuia, după caz.( Nota: modificare intervenita in octombrie 2022 prin Legea 283/2022)

Elementele continute in informare trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă. Fac exceptie informaţiile prevăzute la lit. m), o) şi p).

Cu privire la informaţiile furnizate, prealabil încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, inclusiv pe durata concilierii, între părţi poate interveni un contract de confidenţialitate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top