Ce sunt institutiile de credit?
Instituțiile de credit sunt entități care desfășoară activități de atragere a depozitelor sau a altor fonduri rambursabile de la public precum și operațiuni de acordare de credite în cont propriu.
De asemenea, în categoria instituțiilor de credit întră și entitățile care emit mijloace de plata electronice.
Instituțiile de credit care desfășoară activități în România sunt persoane juridice române care apartin următoarelor categorii:
- bănci;
- organizații cooperatiste de credit;
- bănci de economisire și creditare în domeniul locativ;
- bănci de credit ipotecar;
- instituții emitente de moneda electronică.sau sucursale ale unor instituții de credit persoane juridice străine, din state terțe sau statemembre ale Uniunii Europene.
Actele normative care guverneaza infiintarea si functionarea institutiilor de credit sunt Legea 31/1900 privind societățile comerciale și OG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.
Care este forma de organizare a unei institutii de credit?
Forma de constituire este aceea a societăților comerciale pe acțiuni, iar funcționarea lor este condiționată de existența unei autorizări în acest sens, autorizație emisă de Banca Națională a României.
Care sunt etapele infiintarii unei institutii de credit?
Înființarea unei societăți bancare prevede obligativitatea parcurgerii a două etape:
- constituirea societății de credit;
- autorizarea funcționarii institutiei de credit.
Aprobarea constituirii unei societăți de credit se realizează de către Banca Națională a României, și nu este o garanție a autorizării funcționarii societatii în cauza.
Care sunt conditiile desfasurarii activitatii institutiilor de credit?
Institutiile de credit din Romania isi pot incepe si desfasura activitatea dupa obtinerea autorizatiei de la Banca Națională a României. In vederea obținerii autorizației, institutiile de credit trebuie să îndeplinească o serie de condiții pe care intr-un foarte scut rezumat le redam mai jos:
- capitalul
- conditii impuse actionarilor, la constituire,
- organul de conducere
- sediul institutiei de credit
- respectarea regulilor impuse prin actele normative relevante.
- Capitalul inițial al instituției de credit nu poate fi mai mic decât echivalentul în lei a 5 milioane de euro
- Conditii impuse actionarilor.
La constituire capitalul social al unei instituții de credit, persoană juridică română trebuie vărsat integral și în numerar la momentul subscrierii, inclusiv în cazul majorării acestuia, fără a fi permise aporturile în natură. Acțiunile pot fi numai nominative.
De vasemenea, structura acționariatului este un element esential in obtinerea autorizatiei de functionare. Banca Națională a României trebuie să fie informată cu privire la identitatea acționarilor sau membrilor care dețîn direct sau indirect participații calificate la instituțiilor de credit, dar și cu privire la valoarea acestor participații. Scopul băncii centrale este de a se asigura că instituția de credit dezvoltă un management prudent și sănătos.
- Conducerea operativă a unei instituții de credit este asigurată de cel puțîn două persoane, care au experiență adecvată în exercitarea responsabilităților specifice activității financiar- bancare. Activitatea instituției de credit trebuie să se desfășoare preponderent pe teritoriul României.
- Sediul social sau după caz sediul real al instituției de credit persoană juridică română, trebuie să fie situat pe teritoriul României. Sediul real reprezintă locația în care se situează centrul de conducere și gestiune a activității statutare, în cazul în care nu este același cu sediul social
- Respectarea stricta a tuturor regulilor de functionare
Ce presupune autorizarea unei institutii de credit?
Pentru a putea functiona, o institutie de credit trebuie sa indeplineasca diverse conditii legale in vederea autorizarii functionarii sale.
Banca Naţională a României stabileşte prin reglementări condiţiile în care poate acorda autorizaţie şi documentaţia care trebuie să însoţească cererea pentru obţinerea autorizaţiei.
Intre competentele pe care le are cu privire la autorizarea institutiilor de credit, Banca Naţională a României analizeaza si evalueaza toate circumstanţele şi informaţiile legate de activitatea, reputaţia, integritatea morala şi de experienţa persoanelor din conducerea societatii şi decide dacă, atât la nivel individual, cât şi la nivel colectiv, cerinţele legale sunt îndeplinite.
Membrii consiliului de administraţie şi directorii sau, după caz, membrii consiliului de supraveghere şi ai directoratului trebuie să dispună, la nivel colectiv, de cunoştinţe, aptitudini şi experienţă adecvate pentru a fi în măsură să înţeleagă activităţile desfăşurate de instituţia de credit, inclusiv principalele riscuri ale acestora.