Cateva considerente  utile cu privire la obligatiile asociatilor si administratorilor

Cateva considerente  utile cu privire la obligatiile asociatilor si administratorilor societatilor cu raspundere limitata, in nume colectiv si in comandita simpla, dupa caz.

Pe langa modificarile aduse de Legea 223/2020 in ceea ce priveste valoarea minima a capitalului social al unei societati cu raspundere limitata si anume scaderea valorii capitalului social minim obligatoriu de la valoarea de 200 lei la valoarea de 1 leu, incepand cu 26 noiembrie 2022 intra in vigoare noi modificari, de data aceasta cu privire la varsarea sumei pe care asociatii s-au obligat sa o aduca in societate cu titlu de capital social.

Daca incepand din noiembrie 2020 nu mai era necesara prezentarea dovezii varsarii capitalului social la infiintarea societatii cu raspundere limitata, iar societatea putea sa inceapa operatiunile comerciale la o data ulterioara, fara a fi constransa de vreo obligatie legala de a varsa capitalul social pe termen nedefinit, incepand din 26 noiembrie 2022 asociatii au la dispozitie un termen de 3 luni de la infiintarea societatii in care trebuie sa verse 30% din valoarea capitalului social subscris.

Desi la infiintarea societatii cu raspundere limitata se pastreaza in estenta procedura anterioara, respectiv nu se solicita dovada varsarii capitalului social, cu toate acestea operatiunile comerciale ale societatii sunt conditionate  de varsarea de catre asociati a unui procent de 30% din capitalul social, iar diferenţa de capital social subscris va fi vărsată:

a) pentru aportul în numerar, în 12 luni de la data înmatriculării;

b) pentru aportul în natură, în termen de cel mult 2 ani de la data înmatriculării.

Sanctiunile pentru neindeplinirea acestei obligatii legale sunt de doua feluri:

1. In ceea ce priveste societatea pentru care nu a fost respectata conditia varsarii capitalului social, orice persoana interesata, precum si oficiul registrului comertului poate cere tribunalului constatarea nulitatii inmatricularii.  Nulitatea nu poate fi declarată în cazul în care cauza ei, invocată în cererea de anulare, a fost înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond la tribunal.

Declararea nulităţii societăţii nu aduce atingere actelor încheiate în numele său.

2. Atragerea raspunderii administratorului care incepe operaţiuni în numele unei societăţi cu răspundere limitată înainte de a se fi efectuat vărsământul integral al capitalului social.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top