Cota redusa TVA la unele produse alimentare

Ca urmare a modificarii cotelor TVA prin Legea 296/2023, unii operatori economici din sectorul alimentar s-au confruntat cu unele probleme de interpretare privind incadrarea produselor lor in categoria exceptata de la cresterea cotei de TVA, respectiv biscuitii si cozonacii. O definitie legala a biscuitilor nu exista ca atare, ci acestia sunt produse care au anumite caracteristici, intr-o gama larga de forme si compozitii. Ca urmare a acestor probleme de interpretare au rezultat cateva intrebari cu conotatie practica.

 

Intrebarilre adresate avocatului au fost urmatoarele:

  1. Cum incadram din punct de vedere legal produsele ca fiind biscuiti sau cozonaci?
  2. Daca produsele in discutie sunt importate, cum justificam aceasta incadrare? P
  3. In baza  carui document putem considera produsele in discutie ca fiind biscuiti sau cozonaci?
  4. Obiectul principal de activitate este suficient  pentru a sustine exceptia mentionata pentru biscuiti?

Raspunsul avocatului a fost:

Produsele fabricate de o societate, din categoria: biscuiti si cozonaci sunt incadrate ca atare daca:

  • Societatea are in obiectul de activitate un cod CAEN corespunzator activitatii de fabricare sau comercializare a produselor alimentare de acest tip;
  • Societatea detine o licenta de fabricatie eliberata de Min. Agriculturii conform Ordinului 357/2003 (in vigoare la aceasta data) si a Regulamentului REGULAMENT din 26 mai 2003 cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licentelor de fabricatie agentilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul productiei de produse alimentare (in vigoare la aceasta data);
  • Societatea detine alte documente (privind calitatea produselor – certificate etc ) care insotesc procesul de fabricatie in conformitate cu normele legale (prin aceasta intelegandu-se verificarea, adaptarea si / sau modificarea cantiatilor de materii prime folosite in procesul de fabricatie, cu privire la care exista o reglementare speciala, in acte normative emise de organele abilitate la nivelul Romaniei si al UE).

 

Nota: Daca sunt indeplinite conditiile de mai sus, iar produsele care ies de pe banda de fabricatie respecta retetele/compozitiile autorizate si declarate, precum si orice obligatii normative privind limitele de utilizare a materiilor prime, atunci respectivele produse sunt biscuiti sau cozonaci care pot fi comercializati in acord cu normele legale.

  1. In ceea ce priveste produsele de import – conform NC8 2023, biscuitii acestia sunt incadrati la pozitia 1905: “Produse de brutarie, de patiserie si biscuiti, chiar cu adaos de cacao; ostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din faina, din amidon sau din fecule in foi si produse similar.

Asa cum stim, importul se efectueaza pe baza documentelor de import (inclusiv certificatele de calitate ale producatorului) si a incadrarii acestora la o anumita categorie. Daca produsele nu corespund respectivei categorii, importul nu poate fi efectuat. Daca produsele, desi importate, se constata ca nu corespund totusi categoriei declarate, atunci importatorul va suporta consecintele legale.

Prin urmare, in privinta biscuitilor importati acestia trebuie sa treaca atat prin filtrul vamal (produsul declarat sa fie in concordanta cu produsul importat), cat si filtrul privind standardele acceptate la nivelul UE privind introducerea pe piata si vanzarea acestui tip de produs alimentar (standardele privind calitatea, compozitia, etc – vezi raspunsul 1 de mai sus privind fabricarea).

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top