Principiile ca instrument in societate

Sa stii cine esti, ce drepturi ai si cum pot sa actionezi in societate, fara a fi supus unor sanctiuni este un lucru necesar. In acest moment in care lumea este in schimbare si regulile scrise sau nescrise sunt la randul lor intr-o dilatare, contractare sau disolutie si renastere continua, avem nevoie de repere pentru a ne reconstrui fundatia individuala. Nu este sustenabil sa privesti lucrurile in mod rigid; este nevoie sa faci un pas in lateral fata de imaginea asupra lumii si, din acel nou unghi sa construiesti o noua imagine mintala. La proiectarea mentala a acesteia este nevoie sa folosesti instrumentele solide care sunt date de principii. Principiile sunt stalpii de rezistenta ai unei conceptii noi de viata, o sursa de actiune, bazata pe o structura solida, la fel cu cea care tocmai a intrat in schimbare.

Daca ar fi sa spunem in cateva vorba ce sunt principiile, nu sunt altceva decat reguli generale care sintetizeaza experienta sociala si asigura echilibrul dintre respectarea drepturilor si îndeplinirea obligatiilor.

Un principiu se poate prezenta sub diverse forme: axiome, deductii sau o generalizare a unor fapte concrete

Exista reguli nascute direct din principii, cum sunt:

– faptele negative nu pot fi probate si nici nu trebuie sa vi se ceara proba lor.

Nu poate exista egalitate decât între oameni liberi, iar libertatea nu poate exista decât între oameni a caror egalitate este consfiintita juridic.

Egalitatea priveste echilibrul vietii sociale, iar libertatea priveste capacitatea oamenilor de a actiona fara oprelisti, dar in asa fel încât, prin exercitarea drepturilor proprii sa nu fie vatamate drepturile altora.

Nu poate exista libertate cand restrangi posibilitatea de actiune a oamenilor, pe baza unor legi injuste, prin largirea libertatii de actiune  a altor oameni. Din acel moment se naste inechitatea,  consecinta firesca a restrangarii libertatii. Libertatea este una singura, însa caile si formele de manifestare ale libertatii sunt numeroase.

– libertatea trage dupa ea reponsabilitatea fiecarui om care actioneaza in libertate. Pentru a pastra in siguranta si echilibru in relatiile dintre noi trebuie sa fim responsabili pentru fiecre actiune pe care o facem, adica sa stim ca manifestarile noastre pot atrage raspunderea noastra pentru acele actiuni. Regulile de conduita se stabilesc in mod esential cu privire la libertatile individuale, dar dar tinand cont de pastrarea echilirului si egalitatii dintre fiecare stare de libertate.

– nu trebuie confundata notiunea de libertate cu cea de liber arbitru. Liberul arbitru este un alt instrument dat de libertate, la fel ca responsabilitatea care ne permite sa facem propriile alegeri asura modului in care ne manifestam libertatea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top